Kako odabrati zavese?

Odabir zavese za vaš prostor spada u one možda na prvi pogled jednostavne zadatke kada je uredjenje doma u pitanju. Široka i raznovrsna ponuda na tržištu učinila je da ovaj deo posla ne bude tako lak i jednostavan kao što se u prvi mah čini.
Važno je da tkanina koju odaberete zadovolji dve ključne stvari, a to su estetika i funkcionalnost. Ponekada jedna isključuje drugu, medjutim najčešće je moguće zadovoljiti oba zahteva prateći neke osnovne principe u odabiru materijala i modela.
Suština pravog izbora je ispratiti sam prostor, naime njegovu veličinu i namenu, veličinu samih prozorskih otvora, količinu svetlosti, visinu tavnice, boje u enterijeru. Jedino na taj način izbor zavese može biti odgovarajući i savršeno upotpuniti enterijer.

Model zavese najčešće prati stil uredjenja prostorije. Bilo da su vaš izbor duge,klasične zavese ili sve popularnije, rimske zavese, morate uzeti u obzir osvetljenost ambijenta. Dakle, jako je važno da tkanina bude odgovarajuće gustine, odnosno da propušta ili zadržava svetlost u meri u kojoj to prostor zahteva. Ukoliko odabirom adekvatne gustine materijala uspete da regulišete osvetljenje prostorije, stvorićete ugodan i prijatan ambijent za boravak.

Kako bi znali tačno koliko vam je materijala za zavesu potrebno, važno je da u prostoru već imate postavljenu garnišnu (zidnu ili plafonsku) u odnosu na čiju dužinu se odredjuje i dužina materijala za zavesu. Tanje, laganije zavese se najčešće nabiraju tri puta više u odnosu na dužinu garnišne, zavese gušćeg tkanja dva puta više a draperi, zbog izrazite gustine i debljine samog platna, jedan i po puta više u odnosu na dužinu garnišne.

Asortiman tkanina domaćih ponudjača se ni malo ne razlikuje od ponude svetskih brendova. Sirovinski sastav, struktura tkanja, boje, dezeni – čini se da je dostupno, moguće i izvodljivo skoro sve. Materijali čiji je sirovinski sasatav 100 % prirodan ( pamuk, lan) mogu da ponude lep izgled dok je održavanje otežanao i zahtevno. Svetski proizvodjači tkanina su veštačke, poliester materijale, usavršili do te mere da na pogled, a sve češće i na dodir, nije moguće uočiti razliku izmedju prirodnog i poliester platna. Prednost zavesa čiji je sirovinski sastav 100 % poliester je svakako jednostavno održavanje.

Važno je, naravno, uskladiti boju i dezen materijala sa ostalim elementima u prostoriji. Veliki prozorski otvori i visoki plafoni dozvoljavaju poigravanje sa šarama, dezenima, printovima. Manje prostorije, u koje dnevna svetlost ulazi kroz ne tako veliki prozorski otvor, zahtevaju laganije, prozirnije zavese, uglavnom jednobojne ili sa jedva primetnim dezenom. Poželjno je da budu svetlih tonova kako ne bi svojom tamnom bojom još više ograničile ulazak dnevnog svetla.
Usavršavanjem samog izgleda materijala, proizvodjači su svojstva ovih tkanina podigli na zavidan nivo. Osima olakšanog održavanja, na tržištu se mogu naći zavese od nezapaljivih materijala, koje su veliku primenu našle u hotelima, ugostiteljskim objektima i drugim objektima široke, javne namene.

Uskladjivanjem svih ovih elemenata, vodeći računa o svakom od njih bar na nekom osnovnom nivou, izbor odgovarajuće tkanine za zavese ne bi trebalo da bude zadatak na koji je teško odgovoriti. Širina ponude će koliko olakšati, toliko i otežati izbor, ali ne možemo a da ne naglasimo da su materijali za izradu zavesa dostigli visok nivo i u proizvodnji same tkanine i u primeni u prostoru. Postale su značajan segment trenda koji se diktira kada je uredjenje ambijenta u pitanju i time osnažili proizvodjače da ulažu maksimum na polju inovacija.

Od | 2017-07-12T12:58:50+00:00 July 12th, 2016|Kategorije: Creative, Design|Tagovi: |0 Comments

O autoru:

Ostavite komentar